Visszajelzés arról, hogy megértettelek

Mindig a segítségkérő van a központban

Vaski Ferenc teológus, mentálhigiénés szakember „öreg róka” a szakmában. Az Irgalmasság Házában segítő beszélgetésre várja mindazokat, akik életük adott szakaszában valamilyen módon elakadtak. Nem terápia, s nem gyógyítás mindaz, amit kínál; egy szituáció feltárását követően próbál olyan segítséget adni, ami fogódzót jelenthet összekuszálódott élethelyzetekben.

– Jelenlegi megbízásom, melyet helynök és püspök atyának köszönhetek, arra szól, hogy segítő, mentálhigiénés beszélgetéseket folytassak egyéni formában. Tehát aki valamilyen élethelyzetben elakad, valamilyen nehézsége, problémája támad, az ide fordulhat. Nem terápia, nem gyógyítás mindaz, amit végzek, hanem valóban segítő beszélgetés. Tudom, hogy sokan vívódnak, küszködnek, mielőtt e segítő beszélgetést igénybe veszik, sokan pedig azzal sincsenek tisztában, hogy hova forduljanak – emelte ki a Mernyén élő Vaski Ferenc, akinek jó pár végzettsége van: teológus, gyógypedagógia tanár, mentálhigiénés szakember, szupervizor; tanít a Károly Gáspár Egyetemen, és sokfelé végez szupervíziót különféle szervezeteknek.

– Meghallgatóként milyen képességekkel kell rendelkeznie, hogy mi, Önhöz jelentkezők, meg merjük fogalmazni, mi a baj?

– Mindig a segítségkérő van központban. Amit ő vet fel, az határozza meg az együtt töltött időt. Ha nehezen fogalmaz, akkor megpróbáljuk együtt megfogalmazni mindazt, amit meg kell. Van, aki be tudja szépen mutatni, de nem tudja kezelni a problémát. A segítség abban áll, hogy az adott pillanatban a beszélgetés során az illető kapjon egy jó reflexiót – abban bízva, hogy így talán megérti a saját helyzetét. Igazából nem is kérdezés, hanem gyakorlatilag a megértés visszajelzése.

„A segítség abban áll, hogy az adott pillanatban a beszélgetés során az illető kapjon egy jó reflexiót”

– Hogy látja, miért fontos, hogy e meghallgatás része legyen az Irgalmasság Háza szolgáltatásainak?

– Ezen magam is töprengtem, amikor megkerestek. Az elnevezéssel kellett barátkoznom, hiszen ennek van egy keresztény szempontja. Amikor valaki segítségért fordul valahová, hogy tisztán lásson és gyógyírt kapjon jelenlegi élethelyzetére, ha hívőként teszi, akkor fontos, hogy a hitében is megerősítést kapjon. Már az is örvendetes, ha sokan felismerik: van egy ilyen út, lehetőség, s keresztény keretek között történik a megszólítás, a meghallgatás.

– Csak istenhívők térhetnek be ide?

– Nem törvényszerű; az Irgalmasság Háza mindenki előtt nyitva áll.

EGÉSZségért Szolgálat űrlap - mentálhigiénés segítő beszélgetés

Bejelentkezési űrlap (EGÉSZségért Szolgálat - Mentálhigiénés segítő beszélgetés)

Kérjük, foglalja össze néhány mondatban, miért venné igénybe szolgáltatásunkat!

Az itt megadott adatokat és információkat bizalmasan kezeljük.

Ha nem választott a fenti listából, kapacitásaink függvényében megfelelő szakembert ajánlunk, aki felveszi önnel a kapcsolatot. Indokolt esetben az árból engedmény kapható.