Bibliodráma testtel és lélekkel

Hűen az ősi történethez, mégis szabadon

Turi Beáta gazdag életet vallhat magáénak. Bár eredeti szakmája védőnő – több mint 30 éve van a pályán –, de hitoktatóként is megmaradt sok gyerkőc emlékezetében. Zsinórmértéke a Biblia, a Könyvek Könyve. A mentálhigiénés segítő szolgálatban vesz részt az Irgalmasság Házában és ezen kívül bibliodráma csoportot vezet. 

 

– Kik jelentkezhetnek a bibliodráma csoportba?

– Azok, akik nyitottak a Bibliára és mindazon értékrendre, amelyet közvetít a Szentírás. Azok, akik kíváncsiak erre a többezer éves könyvre, a benne rejlő üzenetekre. Személyes tapasztalatom, hogy a bibliai szereplők életeseményei, problémái, örömei, reményei és reménytelenségei, fájdalmai és küzdelmei a 21. század emberének a mindennapjaihoz is hozzátartoznak, és ezekben az ősi történetek mindannyiunk részére valamilyen választ hordoznak. Nagyon szerencsés, ha egy-egy alkalomról felállva hazaindulunk, akkor leesik a tantusz: ez rólam szólt, a családomról szólt, vagy éppen így vagyok én is, vagy a testvérem. Örömteli felismerések ezek, s nem is kell különösebben ismerni a Bibliát, hogy képesek legyünk belehelyezkedni a kiválasztott történet egyik-másik szereplőjének a bőrébe. 

Meg szokták kérdezni tőlem, mi a dráma ebben. Nem tragédiát jelent: a játékot hívjuk annak. Elhisszük, hogy a Bibliához nemcsak szavakkal lehet közelíteni, nemcsak az értelmünkkel, érzelmeinkkel, hanem egy egészen sajátos és hiteles átéléssel. Amikor belehelyezkedünk egy-egy jelenetbe, az nem megy máshogy, csak testtel és lélekkel. Ez a „test-lelkes” részvétel a leglényegesebb. A mozdulataim, a gesztusok, a hangok – ezek mind-mind üzennek, és ha ezek megjelennek a játék során, akkor tulajdonképpen létrejön a dráma, a bibliodráma.

– S mindez történik az ökumené jegyében…

– Igen, van egy közös könyvünk, amit -hívhatunk szent könyvnek- s bármely felekezet számára hidakat ver a felekezetközötti esetleges különbözőségek között, és azokkal is, akik jószándékú keresők. 

„A Bibliához nemcsak szavakkal lehet közelíteni, nemcsak az értelmünkkel, érzelmeinkkel, hanem egy egészen sajátos és hiteles átéléssel”

– Hogy néz ki egy bibliodrámás együttlét?

– Minimum négy óra, nem igényel színészi képességeket, és szerencsés, ha két vezető visz egy csoportot. Azt tervezzük rövid távon, hiszen nem nagyon ismerős még az egyházmegyében a bibliodráma, hogy kis kóstolók, bemutató alkalmak lesznek. Minden találkozásnak van egy témája, ennek a történetnek a magjára, szívére melegítjük a játékosokat. A bejelentkező körben érdeklődünk arról, ki,hogy érzi magát, milyen élmények élnek bennük az előző alkalom óta, mire döbbentette rá őket a történet miután egy kör lezajlott. Sajátos, úgynevezett bemelegítő játékokkal melegítünk a történetre, ami a gerince az együttlétünknek.Mindenki játszik, nagyon pici szerepeket is lehet vállalni. Hűen a bibliai történethez, mégis nagyon szabadon zajlik minden, ám van, amit csak a jelenlét során lehet megtapasztalni, illetve, ha a visszatekintés során kiderül, miért éppen azt a szerepet választotta, hogy élte meg a játékot, mit fedezett fel egy-egy kapcsolatban.

EGÉSZségért Szolgálat űrlap - bibliodráma

Bejelentkezési űrlap (EGÉSZségért Szolgálat - bibliodráma)

Kérjük, foglalja össze néhány mondatban, miért venné igénybe szolgáltatásunkat!

Az itt megadott adatokat és információkat bizalmasan kezeljük.

Ha nem választott a fenti listából, kapacitásaink függvényében megfelelő szakembert ajánlunk, aki felveszi önnel a kapcsolatot. Indokolt esetben az árból engedmény kapható.