Stabil lelkülettel a kapcsolatokban

Sok esetben az a legfontosabb, hogy értelmet találjunk az életünkben

Rajnai Lászlónak tanár az alapvégzettsége, ám a pedagógus hivatás mellett folyamatosan segítéssel foglalkozik. Az Irgalmasság Házában is ezt teszi. Örül, hogy a kórházlelkész sugalmazására jelentkezett a lelki keretek között zajló szolgálatra. A Bálint-csoport vezetőjeként abban bízik, az izgalmas találkozások után a problémahozó sikeresen profitál majd az elhangzottakból és eredményesen dolgozhat elakadásain s önmagán.

 

 

 

– A Bálint-csoport főleg segítő foglalkozásúaknak a segítésére van, s egy dinamikusan vezetett analitikus alapú csoport. A múlt század 60-as éveiben eredetileg orvosoknak lett kitalálva, de folyamatosan vált egyre nyitottabbá eforma. Mi egy vegyes csoportot indítunk – mondta Rajnai László, aki az elmúlt években önfejlesztésbe fogott, s többek között relaxáció-vezetéssel, csoportkíséréssel is foglalkozik. Felekezettől függetlenül bárki jelentkezhet, aki a humán szférában dolgozik, akiknek konkrét kapcsolatai vannak kliensekkel. Például orvosok, nővérek, tanárok, szociális területen lévők. Szóval olyanok, akik közvetlen emberkapcsolatokkal „küzdenek”, s azon dolgoznak, hogy jobb szakemberré váljanak.

– Állandó csoportról van szó, ugyanazon szereplőkkel?

– Akkor a leghasznosabb, ha van egy összeszokott csoport, de alkalmanként is alakulhatnak, ha lényegében ugyanazok jelennek meg, amikor megalakult a csoport. Onnantól azonban zárttá válik.

„Az Irgalmasság Háza olyan kezdeményezés, ami nem egyszerűen csak szakmai hátteret ad, hanem teremt egy olyan lelki keretet is, amin belül az emberek könnyebben megtalálják magukat.”

– Milyen időtartamra alakul a Bálint-csoport?

– Döntés kérdése; általában 10 vagy 12 hónapra tervezzük, s a Bálint-csoport sok értelemben önmagát alakítja, Az „itt és most” megélése a lényeg. Az is megtörténhet, hogy ugyanaz a személy egymás után hoz több problémát, ám amikor a problémát behozta, megosztotta a csoporttal, onnantól kivonul; hallja, ami elhangzik, de nem működhet aktívan közre. 

– Kaposváron működnek ilyen csoportok?

– Tudomásom szerint nem.

– Miért fontos, hogy nem profán környezet, hanem az Irgalmasság Háza teremtett lehetőséget erre?

– Azért, mert az Irgalmasság Háza olyan kezdeményezés, ami nem egyszerűen csak szakmai hátteret ad, hanem teremt egy olyan lelki keretet is, amin belül az emberek könnyebben megtalálják magukat. Én fontosnak tartom, hogy az ember stabil lelkülettel éljen. Sok esetben nem pszichoterápiára van szükség, hanem arra, hogy értelmet találjunk az életünkben. Komoly kezdeményezésnek tartom az Irgalmasság Házát, mivel egyszerre van tudományos, pszichológiai alapja e közösségnek, melynek lelki hátterét az egyház, illetve az Isten adja. Egy-egy ülés nem bír egyházi jelleggel, de e hely „szakrális érintettségű”; templom szomszédságában van…

EGÉSZségért Szolgálat űrlap - Bálint csoport

Bejelentkezési űrlap (EGÉSZségért Szolgálat - Bálint-csoport)

Kérjük, foglalja össze néhány mondatban, miért venné igénybe szolgáltatásunkat!

Az itt megadott adatokat és információkat bizalmasan kezeljük.

Ha nem választott a fenti listából, kapacitásaink függvényében megfelelő szakembert ajánlunk, aki felveszi önnel a kapcsolatot. Indokolt esetben az árból engedmény kapható.