Az Irgalmasság Házában az „utca emberét” is szeretnénk megszólítani és segíteni

Udvardyné dr. Tóth Lilla a Szent Fausztina Irgalmasság Háza EGÉSZségért Szolgálatának szolgálatvezetője. Végzettsége szerint biológus, aki férjével, Udvardy Mártonnal egyebek mellett a magzati életek védelmére és az abortusz utáni gyász- és veszteségfeldolgozásra tette fel az életét. Négy gyermeket nevel, s a főállású anyaság mellett egy természetes cikluskövetési módszer, a Creighton Módszer oktatását végzi.

 

– Milyen előzmények után kért fel Laci atya erre a feladatra?

– Az elmúlt években egyre intenzívebben találkoztam az emberek testi-lelki sebzettségével, mivel több olyan területen is dolgoztam, s dolgozom most is, ahol segítő szemléletű emberként vagyok jelen; akár a meddőséggel küzdők segítésében, akár a gyermeküket elveszített párok kísérőjeként. Mind az Irgalmasság Házában, mind az életvédelem és cikluskövetés területén kiemelkedően fontos az az attitűd számomra, hogy mindenkihez azzal a segítő szándékkal, irgalommal tudjak kapcsolódni, amilyenre szüksége van – mondhatni krisztusi lelkülettel. Nagyon ritka az olyan személy, aki akár testileg, akár lelkileg ne lenne sebzett. Éppen ezért az Irgalmasság Háza EGÉSZségért Szolgálatában a fő küldetésünk, hogy a teljes embert tudjuk segíteni a gyógyulás útján – erre utal a szolgálat elnevezése is. Az „utca emberétől” a templomba járókig mindenkit szeretettel várunk, vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül.

– Milyen segítséget kaphatnak azok, akik felkeresik az Irgalmasság Házát?

– A fizikai egészséget segíti a frissítő masszázs, a különféle egészségmegőrző tornák, a Creighton Módszer oktatása, illetve mozgásszervi tanácsadás is. A lelki támasznyújtás keretében mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó, pszichológus, coach, szupervízor, képzésben levő családterapeuta és a Meghallgató Szolgálat fogadja a hozzánk betérőket. Ezen kívül csoportos foglalkozások is elérhetők a Házban, úgy, mint a Bálint-csoport, a bibliodráma, a fejlesztő biblioterápia és a művészetterápia.

„Irgalommal, krisztusi szeretettel és odafigyeléssel, befogadó légkörben fordulunk a klienseink felé.”

– Mire használható a Creighton Módszer?

– Ez egy természetes cikluskövetési módszer, ami nem fogamzásgátlásra jött létre, hanem teljes családtervezésre alkalmas – várandósság elérésére és elkerülésére egyaránt. A rá épülő NaProTechnológiával karöltve sok esetben tud segíteni nehezített fogantatás (meddőség) esetén is. A nőgyógyászati egészség monitorozására is használható – ha valakinek ciklusbéli problémája van, neki is tudjuk ajánlani.

– Az EGÉSZségért Szolgálat teljes csapata hozzád tartozik. Legtöbbjüket piaci alapon is meg lehet találni. Miben más az itt végzett tevékenység?

– Interdiszciplinárisan próbálunk az emberek mellé állni: ha például masszázs közben kiderül, hogy az illető személynek lelki segítségre is szükség van, akkor ebben is igyekszünk házon belül segítséget nyújtani. Ezen kívül kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy irgalommal, krisztusi szeretettel és odafigyeléssel, befogadó légkörben forduljunk a klienseink felé. Egy hely, ahol szakembereinket a szaktudás mellett a jézusi irgalom jellemzi.

– Milyen hosszútávú víziód van?

– Egy olyan jól működő csapat, amelyben a szolgálók egységben vannak: nemcsak bejárnak egy-egy konzultációt vagy foglalkozást megtartani, hanem az itt töltött idő és tevékenység őket is építi és erősíti. A kliensek oldaláról pedig szeretném, ha el tudnánk érni az „utca emberét” is. Azt is, aki esetleg az egyháztól nagyon távol áll, vagy idegenkedik tőle, de megtapasztalhatja, hogy az Irgalmasság Háza nem egy “térítésre” szolgáló ház, hanem gyógyulni hív Jézus szeretetével és kegyelméből.