Megmutatni Isten irgalmasságának sokszínűségét

A pszichológiai és a karizmatikus imádságos eszközök együtt hatékonyabbak

Törőcsik Júlia Mária szociális testvér Budapestről érkezett, az elmúlt 25 évben segítő hivatásban dolgozott. Lelkigondozó, tanácsadó szakpszichológus, szupervizor, gyásztanácsadó egy személyben. A csendes szentignáci imák mellett a dicsőítés is szívügye a szociális TESTVÉRnek.

 

– Varga Laci atyától kaptam a felkérést, hogy csatlakozzam a bővülő szolgálathoz,  eddig Budapesten éltem, örömmel jöttem Kaposvárra – mondta Juli testvér. – A kórházi lelkigondozás, a fiatalokkal végzett munka, a gyásztanácsadás  fontos területe volt életemnek, csakúgy, mint a lelkigyakorlat-kísérés, lelkivezetés, amit az Ignáci Lelkiségi Központ keretén belül tanultam a teológia után. Hiszem, hogy az Irgalmasság Házában a pszichológiai és a karizmatikus imádságos eszközök együttes alkalmazásával hatékonyan segíthetjük a hozzánk fordulókat és megmutathatjuk Isten irgalmasságának sokszínűségét.

– E két terület együtt jobban működik, mint önállóan?

– Vannak emberek, akik még nincsenek elég jóban a pszichológia tudományával, számukra idegennek tűnik időpontot kérni egy szakpszichológustól. Ők inkább az ima útján és az imádságos módszereken keresztül keresik a gyógyulást. Én hiszem, hogy Isten gyógyít minden eszközön keresztül. Úgy tapasztalom, hogy nagy segítség a pszichológia tudománya abban is, hogy az ember megnyíljon Isten kegyelmének befogadására. Erre az Irgalmasság Házában lesz mód, hiszen egyházi intézményről van szó. Akik időpontot kérnek hozzám, azokkal megbeszéljük a szakmai keretet, az eszköztárat, amit el tudnak fogadni. Történt már, hogy az Eloldozva szabadító imát  beépítettük egy hosszú pszichológiai segítő folyamatba.

„Alapvetően egészséges embereknek segítek kríziseikben, elakadásaikban, kapcsolati problémáikban, útkereséseikben.”

– Ezidáig úgy gondoltam, hogy a közbenjáró imát nehezebb elfogadni, mint a pszichológiát, de ezek szerint fordítva van. 40-50 éve, s még korábban, a kommunizmus idején volt zavar az emberekben, de most, 2023-ban is sokak szorulnak pszichológus, pszichiáter segítségére, és ez azt jelzi: sajnos nem túl jó a helyzet…

Az, hogy “ valaki pszichológushoz jár”, sokszor társul azzal, hogy megkapom a betegség stigmáját. Ettől tartanak a legtöbben. Miközben mindannyiunk életében vannak nehezebb időszakok, olyan helyzetek, problémák, amikor külső segítséggel hamarabb és jobban meg tudunk oldani.  Én nem terápiát tartok, mert nem klinikai, hanem tanácsadó pszichológusként dolgozom. Alapvetően egészséges embereknek segítek kríziseikben, kapcsolati problémáikban, elakadásaikban, útkereséseikben. Aki tudja, hogy lelkigondozó és  tanácsadó vagyok, az talán könnyebben útnak indul, hogy felkeressen, de tény: azt, hogy nekem segítségre van szükségem, nehéz felvállalni.  Ráadásul, ha még az is elhangzik: pszichológushoz megyek, még inkább. 

Ha egy szóval szeretném kifejezni segítői hivatásom, akkor azt mondom: lelkigondozó. Ez a szakterület számomra azt jelenti, hogy keresztényként, szentlelkesen “dolgozunk” pszichológiai, szupervízori eszköztárral bárkivel, világnézeti einikai hovatartozástól függetlenül. Ahhoz, hogy valaki hozzám jöjjön, nem kell vallásosnak lennie, ahogy pszichológushoz is bárki mehet. Itt, az Imádság Házában is lelkigondozni fogok, ezen belül azon a területen, ahol szükséges: karriertanácsadás, veszteség- vagy gyászfeldolgozás, vagy olyan krízishelyzet, amelyben hirtelen nem látszik, hogyan küzdhetne meg az illető, de az élet értelmével kapcsolatos keresés, az Istennel való elakadás, az istenképekkel való munka is témája lehet a közös utunknak.

Törőcsik Júlia Mária SSS szolgáltatásai