Közösségben növekedve

Egyedülálló karizmánk a teljes ember gyógyítása

Hágen Ilona Edit nővért, a megszentelt szüzek rendjének tagját Varga László püspök atya 2018-ban azzal bízta meg: legyen koordinátora a Szent Fausztina Irgalmasság Házának, ami akkor még kizárólag önkéntesekből álló, karitatív tevékenységet végző szervezet volt. Az elmúlt néhány év után mára kialakult az a karizma, az a küldetés, mely szerint folytatódik a megkezdett munka, ez pedig a teljes ember gyógyítása testi-lelki-szellemi síkon, de fontosnak tartjuk a prevenciót, a megelőzést is – summázott.

– Intézményünk egyedülálló karizmája, hogy az egész emberrel foglalkozik, ezért szeretnénk olyan programokat, lehetőségeket szervezni, illetve adni, amelyekben ki-ki megtalálja azt, ami őt egésszé teszi. Nagy öröm számomra, hogy beköltözhettünk egy gyönyörűen felújított, szép és modern épületbe, amely ráadásul a város frekventált helyén található. Munkatársainkkal ide várjuk azokat, akik szeretnének részt venni programjainkon.

Edit nővér elmondta azt is: ahogy Laci atya, úgy a Szent Fausztina Irgalmasság Háza munkatársai is fontosnak tartják odahajolni azokhoz az emberekhez, akiknek szükségük van a figyelmükre, szeretetükre.  Az irgalom azonban nemcsak lehajol, hanem fel is emel. Edit nővér abban bízik, hogy aki ide betér, az érzi majd ezt az szeretet-odahajlást.

„Az irgalom nemcsak lehajol, hanem fel is emel”.

– Az irgalom egyébként héberül anyaméhet is jelent – mondta –, így az is vágyam, aki nálunk megfordul, legyen az egy-egy esemény, vagy csak egy gőzölgő fekete elfogyasztása a kávézónkba, megérezze azt a védettséget, szeretetet és biztonságot, amit a magzat él át az anyaméhben.

Az Egészségért Szolgálatban egyebek mellett úgynevezett Bálint csoportot is szeretnének indítani, ami a szociális ágazatban jelent segítséget, de szeretettel várják és fogadják azokat a közösségeket is, amelyek tagjai testi vagy szellemi fogyatékkal élők, hogy ebből a közösségből tudjanak növekedni. Az Alzheimer Café, pedig azokat a személyeket hozza össze, akik demens hozzátartozókkal élnek együtt. A Jubilate Imádság Háza szolgálat ugyancsak fontos része tevékenységüknek. Ez nemzetközi kiterjedésű, és felekezettől függetlenül vehet benne részt bárki. A cél: Isten folyamatos dicsőítése.

– Szeretnénk 0-24 órában a hét minden napján nyitva tartani a házat azoknak, akik be akarnak kapcsolódni a dicsőítésbe, akár az utcáról betérve is rövidebb-hosszabb időre.  Evangelizációs szolgálatunk sokfajta programmal várja a hívőket és a nem hívőket, a különböző korúakat, köztük a gyerekeket, akik személyiségfejlesztő zenés-énekes foglalkozások részesei lehetnek, de tervezzük egy idősklub beindítását is. A társadalom valamennyi szegmensét meg kívánjuk szólítani: a családokat, az egyedül élőket, az elváltakat, a gyermeküket egyedül nevelőket is várjuk. Mindazokat, akik bíznak a segítségben. Úgy, ahogy munkatársainkkal mi is bízunk Isten szeretetében és segítségében. Szolgálatásaink is erre épülnek; nagy részük díjtalanul vehetők igénybe, egy részük lesz csak fizetős, ám igyekszünk azok árát minél alacsonyabban tartani, hogy minél szélesebb körben váljunk ismertté és hatékonnyá – osztotta meg terveit Edit nővér.