Kimondani azt, ami fáj

A személyes kapcsolat már önmagában is gyógyít

A Meghallgatlak szolgálatban résztvevő dr. Csorba Eszter úgy véli, a vallásos emberek között még nagyobb az igény arra, hogy ki merjenek mondani dolgokat, mert hamis az a vélekedés, miszerint aki keresztény, az nem lehet szomorú, nem lehet magányos, nem adhat hangot a benne lévő érzéseknek, hiszen erre való a gyónás, a mise. A gyermekneurológus szerint a személyes kapcsolat önmagában gyógyíthat.

– Ez a szolgálat arról szól, hogy legyen egy hely, s olyan légkör, ahol elfogadnak, ahol elmondhatod, mi van benned, megfogalmazhatod, hogy mi bánt, és ezt valaki elfogadóan meghallgatja – mondta a főorvos. – Mindez közelebb visz a megoldáshoz, és abban nyújt segítséget, hogy saját erőidre rádöbbenj. Akár az ima erejére is. Ha szükséges, a továbblépés felé vezetjük az illetőt. Látszólag passzívnak tűnik a mi jelenlétünk, de nem az; ahhoz, hogy figyelj valakire, nagyon ott kell lenni testben és lélekben is.

– Kik, s milyen problémákkal, élethelyzetekkel fordulhatnak hozzád?

– Életkortól függetlenül, bármilyen problémával, bárki megkereshet. Akár egy visszatérő szervi panasszal, hiszen adott esetben a fejfájás lehet egy megromlott kapcsolat oka. A pályakeresés, az egészségügyi állapot, bármilyen krónikus betegség rengeteg pszichés vetülettel jár, de a magányból kivezető útról is beszélgethetünk. Ez a szolgálat arról szól, azért van, hogy együtt keressük utat…

– A családtagok adnak kellő időt egymásnak?

Biztosan nem. Vannak életkorok, amikor ez természetes, s időszakok, amikor például egy kamasz kifelé fordul, de ettől még több a problémája, vagy amikor a gyereket vállaló nő a legszeretőbb férj mellett is magányosnak érzi magát az otthonlét ideje során. Én is megéltem többször; hiányzott a munkahely, a felnőtt beszélgetés, de a gyászról, a munkahely elvesztéséről is nehéz beszélni. Sérül az önbecsülésünk is, ezért nehezen fordulunk a másik felé. A romló egészségi állapotról ugyancsak nehéz beszélni; belátni, hogy gond van a memóriámmal, hogy ügyetlenebb vagyok, hogy időskorban inkontinenssé válhat az ember. Bármilyen probléma szóba kerülhet, amit sokszor nincs kivel megbeszélni.

„Hamis az a vélekedés, miszerint aki keresztény, az nem lehet szomorú, nem lehet magányos, nem adhat hangot a benne lévő érzéseknek, hiszen erre való a gyónás, a mise.”

– Lesz átjárás a kórház és az Irgalmasság Háza között?

– Remélem, lesz, hiszen adódhat olyan helyzet, amikor a panaszok mögött felmerül szervi betegség, és akkor szakemberhez tudjuk irányítani az illetőt.