Alzheimer Café

A demencia egyre többeket érintő betegség hazánkban, ennek ellenére sokszor tabu téma még a családokon belül is. Szeretnénk csatlakozni ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melyet Magyarországon Dr. Menyhárt Miklós indított útjára Győrben és ami az Alzheimer Café nevet viseli. Célunk, hogy az érdeklődőknek, családtagoknak, érintetteknek lehetőséget teremtsünk a beszélgetésre, ismeretszerzésre olyan környezetben, ahol szégyenkezés nélkül tapasztalatot cserélhetnek és egyúttal megértő közösségben tölthetik idejüket.

Az alkalmak minden hónap első csütörtökén 17 órakor kezdődnek, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A részvétel ingyenes.

Mire számíthat, aki ellátogat hozzánk?

Egy finom kávé melletti interaktív beszélgetésre, a demenciával kapcsolatos témákban való ismeretszerzésre, szakértővel való egyéni beszélgetésre és befogadó, megértő közösségre.

Munkatársaink

Közel negyven éven át betegek gyógyításával foglalkoztam – mindvégig hitvesemmel együtt – kórházban mint intenzív terápiás orvos, majd háziorvos voltam. Három gyermekünk és öt unokánk van. Tizenhat évvel ezelőtt szenteltek római katolikus diakónussá az újabb elhívás megerősítéseképpen. Az Irgalmasság Házában ránk váró feladataink, mind az Alzheimer Café, mind az Idősek Klubja indítása, vezetése számunkra megtisztelő megbízás, hiszen a beteg emberek és hozzátartozóik segítése, gondozása, és az idős emberek támogatása egy jobb életminőség érdekében egész eddigi életünket meghatározó hivatás volt.
Várakozással tekintek az új kihívás elé.

Dr. Matykó Árpád

csoportvezető, Alzheimer Café

Feleség, édesanya, nagymama, akolita. 

Az életemet az emberek szolgálatába állítottam egészségügyi és szociális szférában. Boldog vagyok, hogy felkérést kaptam püspök atyától az Alzheimer Café és az Idősek Klubja vezetésére. Szívből remélem, hogy a 45 évnyi tudásom, tapasztalatom, a Jóisten segítségével a lehető legtöbbet tudja nyújtani az érdeklődőknek. 

Szeretettel várok mindenkit!

Dr. Matykóné Szántó Mária

csoportvezető, Alzheimer Café

1980-ban végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. A végzést követően a Kaposi Mór Oktató Kórház Mozgásszervi rehabilitációs osztályon kezdtem dolgozni. Hálás voltam a Gondviselésnek, mivel ezen az osztályon különösen fontos volt a szigorúan vett orvosi tevékenységen túl a betegek lelkét is ápolni. A munkám során gyakran találkoztam demens, Alzheimer kórban szenvedő betegekkel is. Tapasztaltam, hogy ez az állapot mennyire megviseli a beteget és a családot is, emiatt sokszor kellett a hozzátartozóknak nehéz döntéseket hozni. Az élet úgy hozta, hogy a szűk családi körben is jelentkező betegség miatt, naponta találkoztam/találkozom az ápolás, gondozás nehézségeivel. Tudom, hogy mennyire magára hagyott, tanácstalan a gondozó. Nemcsak a beteg élettere szűkül be, hanem a gondozóé is.

Remek kezdeményezés volt a Alzheimer Café magyarországi megalapítása, és hogy mostantól Kaposváron az Irgalmasság Háza otthont és segítséget nyújt a rászoruló családoknak, ez külön öröm számomra!

Remélem hasznos tagja lehetek a közösségnek, és tudunk a mindennapi problémák megoldásához tanácsot, segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Dr. Brigovácz Éva

segítő munkatárs, Alzheimer Café

1986 óta dolgozok az idősgondozásban. 1994-től egészen a nyugdíjazásomig a dombóvári Egyesített Szociális Intézmény igazgatója voltam.

Élethivatásomnak tekintem az elesett embereknek nyújtott segítséget, törődést.

2002 óta szakmai vizsgaelnöki feladatokat látok el, és több éven keresztül oktattam a demencia gondozóképzésben. Az ország különböző pontjain vizsgáztattam a demencia gondozókat. Szakemberként, több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezem a demencia területén.

2004-ben a törvény adta lehetőséget kihasználva kialakítottuk az intézményben a demenciával élők részlegét. A szakmai programunk a demenciával élők egyéni szükségleteit vette figyelembe, célunk az életminőség biztosítása az élet legvégső határáig.

2016-tól két évig voltam a Zselic Katolikus Idősek Otthona szaktanácsadója, és a mai napig az „Életet az Éveknek” közhasznú alapítvány kuratóriumának elnöke vagyok.

Fehér Jánosné (Márta)

segítő munkatárs, Alzheimer Café